První automobil v historii

Na akci Brno Revival Mezi pavilony uvidí návštěvníci téměř stovku různých historických automobilů a stejný počet motocyklů. Z muzea pana Ladislava Samohýla přijede také replika tříkolového patentovaného motorového vozu (Benz Patent-Motorwagen), který vyrobil v roce 1885 Karl Benz.

Devětadvacátého ledna 1886 podal Karl Benz na německý patentový úřad žádost o registraci tříkolky s benzinovým motorem a zahájil tak novou etapu dějin lidstva ve které se automobil stal podstatnou součástí života mnoha lidí. Patentní listina s číslem DRP 37435 mu byla vydána ještě počátkem listopadu téhož roku. 

O sestrojení samohybného vozidla poháněného spalovacím motorem se pokoušela řada jiných konstruktérů. Benz však jako první navrhoval svou tříkolku jako zcela nový dopravní prostředek a nikoli jen jako kočár s motorem. Vozidlo s trubkovým rámem a vysokými drátovými koly začal Benz stavět v roce 1885. Pro jeho pohon postavil čtyřdobý jednoválec o objemu 954 ccm, který umístil pod sedadlem řidiče. Mohutný setrvačník mezi zadními koly udržoval motor v chodu a jeho prostřednictvím se vůz také startoval. 

Svůj „vůz bez koní“ Benz veřejně předvedl 3. července 1886 v Mannheimu, ale jeho zákazníky byli především bohatí nadšenci moderní techniky. Veřejnost tříkolku považovala spíše za kuriozitu. Změnilo se to v srpnu 1888, když Benzova manželka Bertha s oběma syny bez problémů absolvovala cestu za příbuznými do více než sto kilometrů vzdáleného Pforzheimu.  

Od roku 1894 nabízel Benz zákazníkům čtyřkolový model s označením Velo. Vzhledem k asi 1200 vyrobeným kusům by mohl být označován jako první sériově vyráběný automobil. Úspěch vozů Velo povzbudil Carla Benze k otevření vlastní továrny v Ladenburgu. V roce 1926 se společnost Benz & Cie spojila s firmou potomků Gottlieba Daimlera a zrodila se značka Mercedes-Benz.

Originální „Benz Patent Motorwagen“ je uložen v muzeu Mercedesu ve Stuttgartu, ale firma Mercedes-Benz dodnes vyrábí kopie vozu a nabízí je zhruba za 60 tisíc eur. Jedna z těchto kopií se bude projíždět po trati brněnského výstaviště během tohoto víkendu.

Podobné příspěvky